
Ogólnopolski finał VII edycji konkursu kulinarnego "Bitwa Regionów"
W sobotę 10 grudnia br. w Domu Polonii w Pułtusku odbył się ogólnopolski finał VII edycji konkursu kulinarnego dla KGW "Bitwa Regionów". Idea konkursu zrodziła się z zamiłowania do polskiej kuchni regionalnej i rodzimego folkloru, a także chęci promocji polskiej żywności. Organizatorzy konkursu: Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi wraz z Krajowym Ośrodkiem Wsparcia Rolnictwa we współpracy z Agencją Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa oraz Kasą Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego.
W tym roku konkurs przebiegał w trzech etapach. W finałowej konkurencji wystartowało 16 Kół Gospodyń Wiejskich prezentując przed jury najlepszą potrawę z każdego województwa. Województwo śląskie reprezentowały Panie z Koła Gospodyń Wiejskich z Woli Libertowskiej . Osoby odwiedzające stoisko naszego KGW były pod wielkim wrażeniem. Panie miały okazję porozmawiać z Wicepremierem, Ministrem Rolnictwa i Rozwoju Wsi - Henrykiem Kowalczykiem, Prezes Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego - dr Aleksandrą Hadzik oraz znanym kucharzem - Karolem Okrasą, który był przewodniczącym jury. Panie usłyszały wiele słów uznania za pięknie przygotowane stoisko, smaczne potrawy oraz stroje regionalne.
W ramach konkursu Panie z Woli Libertowskiej przygotowały danie "Aksamitny smak jesieni" - krem z dyni na ostro z czipsami bekonowymi, prażonymi pestkami słonecznika i dyni, z odrobiną śmietany i jadalnym kwiatem.
Pozostali finaliści „Bitwy Regionów” i ich potrawy:
- województwo kujawsko-pomorskie: Koło Gospodyń Wiejskich w Krzekotowie – szynka parzona z kością – wielkanocna;
- województwo mazowieckie: Koło Gospodyń Wiejskich w Pniewie Pniewianki – kotlety z kaszy gryczanej z grzybami;
- województwo warmińsko-mazurskie: Koło Gospodyń Wiejskich w Pietrzwałdzie – mazurska zupa klopsowa;
- województwo podlaskie, Koło Gospodyń Wiejskich Zabielanki w Zabielu – faszerowany szczupak z Biebrzy w lekkiej galaretce podany z sosem tatarskim;
- województwo pomorskie: Stowarzyszenie dla Wsi Lubieszewo i nie tylko – żeberka po żuławsku;
- województwo łódzkie: Koło Gospodyń Wiejskich Zapolanki – kluski żelazne z żeberkami i kapustą zasmażaną;
- województwo zachodniopomorskie: Koło Gospodyń Wiejskich Strzebielewo – gąska na szarej, szara na gąsce;
- województwo lubelskie: Koło Gospodyń Wiejskich Gospodarne Dominiczanki – gryczaki z sosem grzybowym;
- województwo wielkopolskie: Koło Gospodyń Wiejskich w Lądku – barszcz zabielany z szarymi kluchami;
- województwo lubuskie: Koło Gospodyń Wiejskich Bystra Woda Brzeźnica – gołąbki postne;
- województwo małopolskie: Koło Gospodyń Wiejskich Wsi Zalipie – knedle ze śliwkami;
- województwo dolnośląskie: Koło Gospodyń Wiejskich w Laskach – wyśmienita kaczka z Lasek z kluskami i kapustą.
- województwo świętokrzyskie: Koło Gospodyń Wiejskich Klimontowianki – pierś z kaczki pieczona z jabłkami i majerankiem, podana z kopytkami i sałatką z pieczonych buraków;
- województwo opolskie: Koło Gospodyń Wiejskich Zimna Wódka – policzki wieprzowe z ciapkapustą;
- województwo podkarpackie: Koło Gospodyń Wiejskich w Szwedach Szwedowianki – Szwedzik.
Zwycięzcy konkursu:
1. miejsce Koło Gospodyń Wiejskich Zimna Wódka – woj. opolskie
2. miejsce Koło Gospodyń Wiejskich Wsi Zalipie – woj. małopolskie
3. miejsce Koło Gospodyń Wiejskich w Krzekotowie – woj. kujawsko-pomorskie.
Jury przyznało także dwa wyróżnienia: dla Koła Gospodyń Wiejskich w Szwedach Szwedowianki – woj. podkarpackie i dla Koła Gospodyń Wiejskich Bystra Woda Brzeźnica – woj. lubuskie.
W całej edycji konkursu wzięło udział ponad 3 tysiące kół gospodyń wiejskich. To wielkie wyróżnienie znaleźć się w gronie finalistów konkursu.
Serdecznie dziękujemy Paniom z Koła Gospodyń Wiejskich z Woli Libertowskiej na czele z Przewodniczącą Panią Iloną Hebdowską za wysiłek, zaangażowanie oraz piękne reprezentowanie naszego województwa, powiatu i całej gminy Żarnowiec.
Zdjęcia: KGW Wola Libertowska
Finał Bitwy Regionów - 2022 r. (Ilość zdjęć w galerii: 30)
Najnowsze aktualności





