Festiwal "Śląskie Smaki"
4 czerwca br. już po raz XI odbył się Festiwal "Śląskie Smaki".
Tym razem impreza odbyła się w Katowicach.
W głównym konkursie o Złoty Durszlak i tytuł Eksperta Śląskich Smaków wystartowało ponad 20 zespołów. Zawodnicy przygotowali dania nie tylko kuchni śląskiej, ale również jurajskiej, zagłębiowskiej, czy beskidzkiej.
Gminę Żarnowiec po raz 9 reprezentowało KGW z Udorza. Panie zaserwowały zupę szczawiową z jajkiem, gęś faszerowaną z kaszą pęczak i kapustą zasmażaną, a na przystawkę wędzonego karpia z udorskich stawów.
Tym smakowitym menu KGW zdobyło III nagrodę w kategorii amatorów i otrzymało po raz kolejny statuetkę: Brązowy Durszlak.
Serdecznie gratulujemy!
Śląskie Smaki 2016r. (Ilość zdjęć w galerii: 23)