Konkurs dla Kół Gospodyń Wiejskich o Nagrodę Małżonki Prezydenta RP
Konkurs dla Kół Gospodyń Wiejskich o Nagrodę Małżonki Prezydenta RP organizowany jest przez Kancelarię Prezydenta Rzeczypospolitej Polskiej.
Szanowni Państwo!
Przypominamy o zbliżającym się terminie zakończenia naboru do II edycji Konkursu dla Kół Gospodyń Wiejskich o Nagrodę Małżonki Prezydenta RP.
Na zgłoszenia czekamy do 28 lutego br.
Aby wziąć udział w Konkursie należy:
– wypełnić kartę zgłoszeniową,
– przygotować krótki materiał wideo na temat działalności Koła.
Na zwycięzców czekają nagrody pieniężne oraz rzeczowe, w tym korale od Małżonki Prezydenta RP.
SZCZEGÓŁY II EDYCJI KONKURSU >>
Wszelkie pytania dotyczące Konkursu prosimy kierować na adres e–mail: konkurs.KGW@prezydent.pl
Możliwy jest także kontakt telefoniczny pod numerem tel.: 22 695 11 99.
O KONKURSIE
Nadrzędnym celem Konkursu jest ukazanie wielopłaszczyznowej działalności Kół Gospodyń Wiejskich w obszarach: społecznym, kulturalnym oraz edukacyjnym.
Konkurs ma także na celu prezentację i promocję aktywności KGW w zakresie:
-
działań prospołecznych, które spajają i aktywizują lokalne społeczności oraz wpływają na rozwój przedsiębiorczości kobiet,
-
kultywowania, popularyzowania i utrwalania najbardziej wartościowych kulturowych tradycji regionalnych, m.in. folkloru, tradycji kulinarnych oraz działalności rękodzielniczej,
-
przekazywania zainteresowania twórczością ludową kolejnym pokoleniom oraz wychowania młodzieży w duchu poszanowania tradycyjnych wartości.
Uczestnikami Konkursu mogą zostać Koła Gospodyń Wiejskich:
-
wpisane do Krajowego Rejestru Kół Gospodyń Wiejskich, o których mowa w ustawie z dnia 9 listopada 2018 r. o kołach gospodyń wiejskich (Dz.U. 2018 r. poz. 2212, z późn. zm.),
-
koła działające na podstawie ustawy z dnia 8 października 1982 r. o społeczno–zawodowych organizacjach rolników (Dz. U. z 2019 r. poz. 491),
-
stowarzyszenia skupiające kobiety z terenów wiejskich, których celem statutowym działania jest w szczególności rozwój kultury ludowej, w tym kultury lokalnej i regionalnej, promocja i pielęgnowanie lokalnych tradycji kulinarnych, a także działalność wspomagająca rozwój wspólnot i społeczności lokalnych.